EnglishSwedish

Här kommer några tips och viktiga uppmärksammanden:

♫  Idag, på Internationella Kvinnodagen åker Musikcentrum Öst i egenskap av representanter för Keychange, till Bryssel och pratar om ämnet ’Gender Equality in the Performing Arts’ efter en inbjudan från Sveriges generalkonsulat i Bryssel!

♫  För fjärde året i rad arrangeras Female Songwriters Day, ett årligt event initierat av Musikmakarna, i samband med Internationella kvinnodagen. Än syns inte effekterna av olika jämställdhetsinitiativ till på topplistorna. Det skriver Musikindustrin i en artikel om obalansen angående könsidentitet bland upphovspersoner och låtskrivare på topplistorna. Det är fjärde året i rad som Female Songwriters Day arrangeras i samband med Internationella kvinnodagen, och erbjuder kvinnliga och ickebinära låtskrivare och producenter från hela världen att skapa musik och nätverk tillsammans.
Läs hela artikeln här.

♫ Årets upplaga av Stockholm Women’s International Jazz Festival drar igång idag! Festivalen som hålls på Fasching, hyllar kvinnliga bandledare och kompositörer inom jazzen på den internationella kvinnodagen, 8 mars. I år står för första gången ett enda land i fokus och det är Ukraina. Läs mer här!

♫ Kvinnor över hela världen är fortfarande 2023 utsatta för ojämlikhet, restriktioner och förtryck. För att belysa kvinnors situation i ett flertal länder runt om i världen arrangerar denna vecka Frölunda Kulturhus en internationell kvinnovecka med konserter, performance, föredrag och samtal.

Instagramtips! Kontot ’Musikstatistik’ presenterar statistik från musikbranschen och sätter luppen på dom inte alltid så glädjande siffrorna runtom i kulturbranschen.

♫ Att verka för ett inkluderande nätverk med fokus på jämställdhet och mångfald prioriteras i Musikcentrums organisation. Det betyder bl.a. att frågor kring representation och bredd ständigt är närvarande. Idag är en dag att uppmärksamma den obalans och ojämlikhet som råder i sin helhet. Vi hoppas att den 8 mars kan få vara en dag när vi kan stärka de feministiska rörelser och organisationer som inkluderar transpersoner, icke-binära, gender fluids med flera identiteter.


Foto från Frölunda Kulturhus.