Dagbok från Viva Sounds 2022
2022.12.02-03
Viva Sounds är Göteborgs årliga showcasefestival och musikbranschträff sedan 5 år tillbaka. Västra Götalands indiemusikorganisation Westside Music Sweden står bakom kalaset, och sedan festivalens begynnelse så har Göteborg definitivt satts på den internationella kartan med bokningar av indiepop/rock/alternative/elektroniskt från Sverige och många olika länder. I år var festivalen utspridd på flertalet scener runtom andra Långgatan och Stigberget — så var även seminariedelen. Alla paneler och samtal ägde rum på mindre venues som skapade en väldigt fin och familjär känsla, något som kännetecknar hela Viva Sounds. Det känns som att hela världen knackar på i lilla Göteborg under två dagar, samtidigt som att alla blir goda vänner och får en schysst yta att prata på. 🙂
MCV:s Annelie och Veronica var på plats, och inledde fredagseftermiddagen med en träff som den ideellt drivna arrangörsföreningen VG-Live (en del av Svensk Live) anordnade. Där träffade vi lokala arrangörer från regionen (bl.a. Kultivation, Dalfestivalen och Lilla Björkö), Förvaltningen för Kulturutveckling, Svensk Live, Borås stad m.fl. Det var en fin träff där många av oss som sammanstrålat under Reeperbahn Festival fick en chans att ses igen. Vidare följde ett gäng konserter under kvällen, på bl.a. rockstället The Abyss och Andra Långgatans Skivhandel.
Lördagsförmiddagen bjöd på ett öppningstal på Kvarterscenen 2 Lång, av festivalgeneralen Mattias Tell som med sitt välkomnande kickade igång hela dagens samtal och paneler. I publiken var bl.a. Göteborg och co, Kulturutveckling, Gathenhielmska, Sofar Sounds och Studiefrämjandet representerade.
Mattias Tell, Viva Sounds / Westside Music Sweden
Först ut var panelen “The show must go on”, som handlade om var indiemusik-scenen befinner sig idag. I panelen satt Carol Rodriguez Heringer från Baltimore Productions i Spanien, som arrangerar flera festivaler runtom i Spanien (Low Festival, Warm Up Festival, Fuzzville och Spring Festival). Metal-journalisten Greg Kennelty från Metal Injection var på plats och pratade om bloggens resa från att vara independent till att numera vara ägt av ett större bolag. Med i panelen var också Patrik Larsson, A&R på svenska skivbolaget Playground. Frågorna kretsade kring begreppet “indie” (independent) och man pratade en del om att “vara” indie (ha sitt ägarskap själv/lokalt, inte tillhöra ett större bolag) och att det inte ska blandas ihop med genren indie. Carol pratade om att community-känslan saknas idag; det är mer konkurrens festivalerna emellan än vad det är samarbete. Som tur är jobbar de själva i territorier utanför de största städerna, och kan bygga upp communityt mer lokalt där de verkar, med stadens support.
Playgrounds Patrik snackade om att det finns en trend av “adaption”; att artister försöker vara det som dom tror är eftersträvansvärt. Som artist kanske man blir influencer också, och anpassar sig väldigt mycket. Det är viktigare att följa hjärtat istället för strategier för att hamna på spellistorna; akten måste arbeta fram det den själv vill göra med sin karriär — som att boka spelningar, fixa turnéer, få ut sin musik och kämpa på. Inte bry sig för mycket om att fixa en skivbolagsdeal eller vänta på att något magiskt ska hända.
Metal Injections Greg fyllde på med vikten av att man i media och som konsument lyfter fram dom mindre akterna — inte alltid det som folk alltid “vill” ha. Artiklar om de största banden läses alltid och får mycket uppmärksamhet, men det är en viktig uppgift som journalist att lyfta nykomlingar och på så sätt vara med och skapa chansen att väcka nya stjärnor på musikhimlen.
Carol nämnde också en positiv trend på den spanska musikmarknaden; att unga band gör sin egna musik och inte bryr sig så mycket om de mixar genrer eller överskrider gränser. Det är som ett nytt “movement” där artister själva bestämmer, skapar sina egna regler och inte är lika styrda av skivbolagen eller marknaden. Även globaliseringen har öppnat upp så att fler länder kommer in på en marknad som tidigare oftast varit styrd från t.ex. USA eller UK. Samtidigt som marknaden är mer global än tidigare så blir musiken mer lokal än någonsin.
Panelsamtal på Kvartersscenen 2 Lång
Ett annat samtal under dagen handlade om festivaler och gick under namnet “Come as you are”. Festivalgeneralen för Festival Marvin i Mexiko var på plats, Ceci Velasco. Hon berättade att festivalen föddes ur tidningen Revista Marvin, som skulle fira tioårsjubileum. De satte upp ett gäng spelningar under en heldag för att fira, och så var en festival igång. 🙂 Trollhättans Subkultfestivalen och deras general Mirre Sennehed satt i panelen och lyfte fram festivalens arbete med att skapa en subkulturs-plattform för alla att få plats på, vad du är gör eller hur du än ser ut — med ett starkt jämlikhets- och inkluderingsperspektiv. “A meeting point for freaks”. Kom som du är, helt enkelt. De anser att mindre festivaler är viktiga för gräsrotsorganisationerna runtomkring, och arbetet med lokala ambassadörer.
Focus Wales var också representerade i samtalet, med Andy Jones som är bokare för festivalen med fler än 20 scener och 20.000 besökare varje år. Festivalen startade 2010 med syftet att skapa en brygga mellan landets olika genreuttryck och att få fram en infrastruktur för den nationella musikscenen. Festivalen är inte kommersiellt driven och har inte målet att sälja så många biljetter som möjligt; istället är det fokus på att sätta ny musik på kartan. De samlar över 500 delegater varje år och arbetar hårt med internationell marknadsföring.
Festival Marvin sträcker sig över ett tiotal scener med över 70 band. Dom har lyckats skapa ett community i Mexiko City över lång tid, och arbetar inte bara som festival — dom har startat café (med fokus på att sprida elektroniskt musik), ger ut böcker och skapar hela tiden möjligheter kring andra saker som händer i stan. Man hakar i olika initiativ, helt enkelt. På så sätt hålls communityt vid liv. Ceci berättade också att dom aldrig sätter det största bandet (headline-akten) sist i schemat; istället startar dom större banden igång hela festivalen så att de mindre akterna får utrymme och så mycket uppmärksamhet som möjligt.
Oppositionsrådet för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen Alex Bergström, höll ett kort anförande om musiklivet i regionen och Viva Sounds betydelse för infrastrukturen.
David Fricke, legendarisk musikjournalist (US) — höll ett mycket inspirerande samtal om musikens kraft och sin syn på hur man kan supporta musiken och inte bara falla hän till distributionstjänsterna som inte ger artisterna skäligt betalt. Bl.a. var David den som bokade Patti Smiths första konsert, åkte med Beatles och Rolling Stones på deras turnéer, arbetat på tidningen Rolling Stone i över trettio år och har ett eget radioprogram om musik.
David Fricke, intervjuad av GP:s Johan Lindqvist
Vi förflyttade oss sedan till lilla krogen Holy Moly för samtalet “Around the world” om internationell musikexport, och hur musik förflyttas i världen. Reeperbahn Festival representerades av Evelyn Sieber, Cesar Andion var med från Live Nation/The Spanish Wave (Spanien) samt Marianna Tanska från Music Export Ukraine (Ukraina). Samtalet kretsade kring hur kriget förändrat marknaden för musik, att det blir alltmer dyrt med events (elkostnader o.dyl), att det har varit svårt att hinna repa sig efter den värsta delen av pandemin tills kriget bröt ut. Export Music Ukraine pratade om att de arbetar med nyetablerade/upcoming band främst, och att man nu hjälps åt att sprida ordet om alla artister och kulturutövare från Ukraina för att skapa support under denna svåra tid. Det har varit en stor mediabevakning, såklart utöver det vanliga pga situationen som råder, för Export Music Ukraine. “Empati skapar support.” Det är också viktigt att understryka att det är fler länder runtomkring i Europa som också drabbats av kriget. En annan aspekt av det hela är att t.ex manliga artister inte kan bokas utomlands i samma utsträckning eftersom de måste vara posterade i Ukraina för att rycka in.
Reeperbahns Evelyn fyllde på om att det är mer krångligt än någonsin nu att arbeta internationellt, rent logistiskt pga kriget. Svårt att få hit artister till Europa från andra kontinenter. Evelyn nämnde även att de för sina showcases på festivalen tar hjälp av exportkontoren för att hitta musik från olika länder.
Cesar från Live Nation i Spanien pratade också om att man nu trots tuffa tider blir starkare tillsammans, och samverkar mer. Musiken är en enande kraft. Överlag har industrin kring musikexport förändrats en hel del, unga människor lyssnar idag på musik utan att fästa särskilt mycket uppmärksamhet kring varifrån ett band kommer. Territorierna och landsgränserna suddas ut lite mer. Tillgängligheten på nätet tar bort barriärerna.
Industrial Puke på The Abyss
Eftermiddagen övergick i kväll och därpå följde konserter på bl.a. Skeppet GBG och runtom på Andra Långgatan. Ett riktigt schysst festivalhäng! Överlag var det en väldigt fin helg i sann Viva Sounds-anda! Många representanter och delegater från hela världen möttes på några gator i Göteborg, och det blev ett kärt återseende av personer som vi tidigare mött i såväl frilanssammanhang som via Westside Music Sweden.
Annelie och Veronica, MCV