Vintage Jazz Big Band


Ett unikt band som väcker den gamla "heta" storbandsjazzen till liv.

Ett unikt band som väcker den gamla "heta" storbandsjazzen till liv.
Vintage Jazz Big Band väcker den gamla "heta" storbandsjazzen till liv. Vintage betyder god årgång. Det passar bra på den musik bandet spelar: storbandsjazz av de klassiska årgångarna på 1920-, 30- och 40-talen. Musik som förknippas med namn som Armstrong, Basie, Beiderbecke, Ellington, Henderson, Morton och Oliver. Utpräglat "hot" jazz som på sin tid framfördes av företrädesvis svarta orkestrar.

VJBB är ett ganska unikt band och i Sverige är det egentligen bara Kustbandet från Stockholm som håller samma klass. De har en egen stil och en förmåga att återskapa den härliga levande stämning som den goda årgångsjazzen kunde ge. De försöker inte enbart efterlikna de stora mästarna utan lägger även till av sina egna personligheter. Repertoaren innehåller såväl stompig 20-talsmusik som swing och mainstream med modernare frasering. Inom bandet har de också några sångare som sätter sin prägel på traditionella texter och melodier. Sedan 2014 samarbetar bandet även med den den unga jazzsångerskan Caroline Wennergren, som speciellt ägnat sig åt Ella Fitzgeralds repertoar. Lagom till Ellas 100-årsdag den 25/4 2017 ges en CD ut där Caroline sjunger Ella-låtar i originalarrangemang till Vintage JBB:s ackompanjemang.

VJBB ger gärna både konserter och spelar för dansande publik. Konserterna kan innehålla blandad 20/30/40-talsjazz eller vara uppbyggda kring teman, t ex "Från Morton till Miller", "Count, Duke, King - några av jazzen storheter". VJBB har också ett specialprogram om Louis Armstrong:

Armstrong - i ord, bild och toner
VJBBs ledare Bert Slättung berättar om musikgiganten Louis Armstrongs liv och musik. Satchmo var en av jazzhistoriens allra viktigaste profiler, och därmed också en av skaparna av dagens populärmusik. Berättelsen illustreras med bildvisning samt med Armstrongs musik i VJBBs stiltrogna tappning. Underhållning och bildning kombineras i ett kåseri med levande musikinslag, eller om man så vill - en konsert med intressanta och roliga illustrationer.

Gruppmedlemmar

Lars Folkerman: trumpet
Klas Nilsson: trumpet
Lars- Olof "Sluggo" Eriksson: trumpet
Magnus Bylund: trombon, sång
Peter Hallgren: altsax, klarinett
Johnny Korner: altsax, klarinett
Olof Skoog: tenorsax, klarinett
Bert Slättung: sousafon, barytonsax, bassax, sång
Nisse Hinnerson: banjo, gitarr, sång
Lars-Olof Persson: piano
Jörgen Svensson: strängbas
Anders Winald: trummor

Video