Tips och råd i kris


Här samlar vi länkar till information som förhoppningsvis kan vara användbar för dig som frilansmusiker i den rådande situationen med coronaviruset som påverkar hela samhället – inte minst kulturevenemang och kulturarbetare.
(Klicka på rubrikerna för att komma till respektive sida.)

 

Musikcentrums enkät om coronasommaren

Enkät för att kartlägga de effekter den pågende pandemin har på frilansmusikers arbete under sommarmånaderna 2020. Hur många jobb ställs in och hur stort blir inkomstbortfallet? Det vill vi visa för beslutsfattare och därmed påverka kommande åtgärder och stöd. Fyll i enkäten senast den 17 maj!

Konstnärsnämndens krisstipendier

Stipendiet är till för dig som är yrkesverksam konstnär och som till följd av coronakrisen drabbats av uteblivna intäkter. Intäktsbortfallet måste uppgå till minst 15 000 kronor, exklusive moms, alternativt 15 000 kr brutto vid utebliven löneinkomst.
Sista ansökningsdag: 14 maj!

Kulturrådets stödpaket till kulturen

Arrangörer och konstnärligt verksamma aktörer som skulle ha medverkat i evenemang som ställts in på grund av covid-19 kan söka bidrag ur regeringens stödpaket till kulturen och de 370 miljoner som fördelas av Kulturrådet. Det går också att söka för merkostnader som uppkommit i samband med att evenemang har skjutits upp.
Sista ansökningsdag för konserter: 13 maj, för scenkonstföreställningar: 12 maj.
Läs noga igenom all information innan du söker!

Tisdagsfika med MCV

Varje tisdag mellan klockan 11:00 och 11:30 kan man fika digitalt, via Zoom, med MCV-kontoret och de medlemmar som tittar in. Brygg en kopp, klicka på länken och språka med oss om hur den nuvarande coronakrisen påverkar dig eller om vad helst du har på hjärtat eller i tankarna!

Kulturarbetare i coronakris

På den här Facebooksidan samlas relevant information (i form av artiklar, länkar etc.). Här finns också möjlighet att diskutera och nätverka.

Musikerförbundet

Har koll på arbets- och upphovsrättsliga villkor och har bland annat information om vad som gäller när spelningar ställs in på grund av coronaviruset.
Den som har fått spelningar/engagemang inställda på grund av covid-19 kan söka stipendium från Musikerförbundets krisfond.

Folkhälsomyndigheten

Myndigheten som serverar den senaste informationen om smittoläget i Sverige och de riktlinjer vi bör följa i det här landet. Här finns bland mycket annat verktyg för riskbedömning av evenemang och sammankomster.

Konstnärsguiden

Konstnärsnämndens guide för yrkesverksamma konstnärer har sammanställt information som framför allt rör ekonomiska konsekvenser av coronasmittan och som i första hand vänder sig till egenföretagare.
Missa inte heller Konstnärsnämndens nyhetsbrev där aktuell information kommer.

Coronakollen

Har din spelning ställts in eller flyttats fram? Har du inte fått avtalad lön? Rapportera till Coronakollen! Gagekollen har nu utökat sin verksamhet med ytterligare ett register – Coronakollen. Där skapas en sammanställning över hur inställda och framflyttade spelningar behandlas.

Kulturrådets coronainformation

Kulturrådet har samlat information med anledning av coronaviruset. Till exempel om kultursektorns villkor under corona-utbrottet. Vad gäller för sökta bidrag, hur fördelas de statliga extrapengarna...?

Monday Music Meetup

Lunchmöten via Zoom på måndagar klockan 12:00 i syfte att undersöka de möjligheter som finns och skapa en plattform för kunskapsutbyte, frågor och inspiration för hur vi bäst navigerar oss igenom dessa kommande veckor och månader på bästa sätt.

KLYS

Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd företräder landets yrkesverksamma kulturskapare i frågor av gemensamt intresse och har som en följd av coronakonsekvenserna bland annat tagit fram ett förslag till regionalt krispaket för kulturen. Bland de 14 medlemsorganisationerna finns FST, Musikerförbundet, SYMF och SKAP.

Göteborgs Stad Kulturstöd

Coronavirusets spridning har medfört att många kulturaktörer inte längre kan genomföra publika evenemang, vilket påverkar barn och ungas tillgång till kultur. Därför kan du som är kulturaktör nu söka utjämningsbidrag för digitala och nya konstuttryck riktade mot barn under våren 2020.

Förvaltningen för Kulturutvecklings länklista för fria utövare i Västra Götalandsregionen

Förvaltningen för Kulturutveckling (fd. Kultur i Väst) har sammanställ en länklista med information kring följderna av coronaviruset med länkar till en mängd olika ställen som tillhandahåller information för hela scenkonstområdet.