Simone Moreno & Os Lourinhos


Solig samba på svenska

Simone Moreno på svenska

Hösten 2017 släppte brasilianska sångerskan Simone Moreno EP:n "På svenska", med svängiga sånger sjungna på svenska språket.
Hon medverkade även i serien "Folkets musik" på SVT (finns på SVT Play). Där gjorde Simone och bandet en helt ny version av Christian Walz låt "Wonderchild" - nu som "Underman" i brasseskrud och på portugisiska och svenska.

Simones modersmål är den vackra portugisiskan, men hon har sedan hon kom till Sverige längtat efter att få sjunga mer på sitt nya språk: svenska. De gånger hon gjort det, har hon berört enormt - som i hiten "Vi drar till Malmö", i duetten "För alltid", och inte minst då hon härom året hyllades (bl a i DN) efter ett framträdande i Berwaldhallen på jubileumskonserten för Taube 100 år. Därför har Simone nu spelat in en samling av sina svenska favoritsånger, hämtade från både äldre och nyare artister - det är förutom "Underman" bl a musik av Kent, Cornelis, Peps och Bo Kaspers, i tolkningar som rymmer hennes alldeles egna brasilianska kryddblandning och tar oss med på en resa...

Hon är kanske mest känd för Timbuktu-duetten ”Vem pra Bahia (Vi drar till Malmö)”, men har även varit med i Melodifestivalen med låten ”Aiayeh”. Hon har sjungit för både Paul Simon och Gilberto Gil på Polarpriset, synts i Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg” och teve-hyllat Drottning Silvia, som fyllde 70 år.

Simone turnerar flitigt runt i Skandinavien, Europa och världen med sitt band Os Lourinhos (med medlemmar som spelat med Ale Möller, Sofia Karlsson, Blacknuss m fl) på klubbar, konserthus och festivaler med sin helt egna mix av afrobrasiliansk pop, reggae, soul, samba och nordiska influenser. Hon har hyllats för de två skivor hon släppt sedan flytten till Sverige för 15 år sedan: "Samba Makossa" och "Planetas", som bl a fick 5/5 i Sveriges största dagstidning DN, och även det prestigefyllda Manifestpriset.

”Solig samba, snurrig reggae, elektroniskt sväng och toppig pop. Allt blandas samman i Simone Morenos svenskbrasilianska värld och skapar en lika självklar som egen stil” (TT-Spektra)

Gruppmedlemmar

Simone Moreno: sång, slagverk
Anders von Hofsten: piano, sång
Olle Linder: bas, slagverk
Per Ekdahl: trummor
Jerker Eklund: gitarr
Valter Kinbom: slagverk

MUSIK PÅ BIBLIOTEKET 2018-2019
Simone Moreno & Anders von Hofsten - "Samba på svenska"
Sveriges sambadrottning sjunger svenska klassiker från Cornelis via Peps till Bo Kaspers, med brasilianska rytmer och sin helt egna stil. En konsert med tårar, glädje och sväng. EP:n "På svenska" släpptes i höstas och har fått fint mottagande.
Musiker:
Simone Moreno: sång, slagverk
Anders von Hofsten: piano, sång
Olle Linder: 8-strängad gitarr, slagverk

Video