Robert "Robi" Svärd


Flamencogitarrist i världsklass!

Det här är historien om en svensk gitarrist som blir bjuden till ett dop i Granada, som visar sig vara en gigantisk kändisfest i flamencovärlden. Och det visar sig att han själv tillhör festens mest respekterade gäster. Han blir uppvaktad av sina egna förebilder som vill träffa och skaka hand med honom. Det är som i en dröm. Hur hamnade han där?

Sanningen är att gitarristen Robert "Robi" Svärd under inspelningen av sitt debutalbum Pa’ki Pa’ka har väckt något, hans musik har redan fått många av flamencons främsta musiker att kippa efter andan. Det är något med fingrarna som så fjäderlätt dansar över strängarna och får flageoletterna att glittra som paljetter. Men det är inte bara det. Även om skickligheten är omöjlig att missa så är den aldrig skrytsam, den tigger inte om beundran, nej, den bara finns där och gör leken möjlig – kärleken, till musiken.
Ibland sammanfaller den med kärleken till livet, men det kan också vara den som gör livet uthärdligt och vackert. Sådan är flamencon, och även i ett kylslaget land som Sverige kan ett glödande musikerhjärta sätta fyr på musiken.

Robert "Robi" Svärd är en klassiskt skolad gitarrist, flerfaldigt prisbelönt och efterfrågad som ung talang i Australien där han utbildade sig. När han valde att fördjupa sig i spansk musik i Sevilla blev han snart flitigt anlitad av de bästa, både musiker och dansare. Det är precis som att alla de där ganska så komplicerade rytmerna, de dynamiska uttrycken, de snirkliga fingerspelen – allt det där kommer lätt för honom.

Så när Robert "Robi" Svärd härom året publicerade en inspelning av en egen låt på Facebook var det egentligen ingen slump att den plötsligt fick 12 000 delningar. Det var heller ingen slump att en av flamencons hetaste sångare, Alfredo Tejada Heridia, hörde av sig om att få sjunga med honom. Inte heller att han blev inbjuden att spela in sitt album i en legendarisk studio i Granada tillsammans med gräddan av flamencons musiker, bland annat slagverkaren Miguel “Cheyenne”, som senare bjöd in det svenska musikfenomenet till sin dotters dop.
Det här är historien om en svensk gitarrist, och den börjar precis här.

Gruppmedlemmar

Antal medverkande kan variera från duo till septett enl. överenskommelse

Robert "Robi" Svärd: gitarr
Alfredo Tejada: sång
Miguel "Cheyenne": slagverk
Ahmad Al Khatib: oud, cumbus, bozouk
Ann Sehlstedt "La Pantera": dans
Sara Nilsson: fiol/viola
Tove Brandt: kontrabas

Video