Ola Sandström


Prisade tonsättningar av Tranströmers ord, men även egna visor om allt från misslyckade höftledsoperationer, becksvart kärlek och krångliga tågresor.

Ola Sandström mottagare av SKAP:s Vis-pris 2017

Juryns motivering: I en genre där traditionen väger tungt blickar han alltid framåt. En orädd viskonstnär som har hjärtat i samtiden.

Ola Sandström är gitarrist, kompositör och sångare. Han är uppvuxen i Västerås men sedan ett antal år bosatt i Stockholm. Ola har bl a erhållit Olle Adolphson-stipendiet och STIM-stipendiet. Genom åren har han uppträtt på visfestivaler, konserthus och scener landet runt. Förutom tonsättningar av andras texter och översättningar skriver Ola mycket eget material.

På albumdebuten Eldklotter – Ola Sandström sjunger Tomas Tranströmer återfinns sjutton tonsättningar av en av världens mest hyllade poeter. Varje tonsättning har sin egen historia och har kommit till under tio års arbete med Tranströmers texter. Vissa av kompositionerna har fått ta ordentligt med tid medan andra redan fanns där, gömda i texten. Det gällde bara att lyssna ordentligt.

Gruppmedlemmar

Ola Sandström: sång, gitarr
Petter Eriksson: kontrabas