Melodic Melange


Ett andlöst melodiskt möte mellan nordisk jazz och arabisk maqam.

En färgrik väv av melodier, rytmer och klanger i ett tätt samspel mellan fyra särpräglade musikaliska personligheter.

Anders Hagberg är en unik solist som improvisatör på en mängd olika flöjter och sopransaxofon. Nyskapande och kreativt använder han allt från den mäktiga kontrabasflöjten till minsta sälgpipa och skapar ljud man inte trodde var möjliga från blåsinstrument.

I Melodic Melange förenar han några av sina favoritmusiker i ett gränsöverskridande samarbete. Gruppen, vars album Melodic Melange fick uppmärksamhet i svensk och internationell press har turnerat i såväl Indien, Syd Korea, Baltikum som Skandinavien. I projektet Connecting Worlds har musikerna de senaste åren bl.a. samarbetat med stråkar ur Göteborgs Symfoniker och artister från Indien, Japan och Mellan Östern.

Om albumet Melodic Melange:

”Fascinerande klanger…lysande musiker…” (LIRA).

”Expressiv klangvärld där två virtuoser möts på lika villkor.” (UNT)

”Meditativt långsamt....ödesmättat vackert…härligt gungande...”(DIG)

”Sällsam musik… Hagbergs musikaliska sökande har lyckats igen!” (D.D.)

”Hagberg kan verkligen få sina flöjter att uttrycka denna smärtsamma trängtan, denna förtvivlade klagan ur djupet av människans ensamhet”. (N.A.)

AHMAD AL-KHATIB (Palestina) - oud, är skolad i den klassiska arabiska musiken, maqam. Han är en internationellt eftertraktad musiker och pedagog och turnerar över stora delar av världen, speciellt i Frankrike och Mellan Östern och har bl.a. framträtt med musiker som gitarristen John Williams. Ahmad är även lärare på HSM.

JOHANNES LUNDBERG (SE), kontrabas, är en efterfrågad musiker, producent och ljudtekniker som jobbat med bl.a. Billy Cobham och flera ECM-produktioner. Turnerar nu internationellt med kammarensemblen Barocksolisterne från Norge.

LISBETH DIERS (Danmark), slagverk, har under många år funnits med bland de stora namnen på den europeiska jazzscenen. Hon har spelat med Django Bates, Steve Swallow, Bobo Stenson, Lena Willemark m.fl. Hon har gjort flera egna skivor och produktioner, det senaste ett verk för Göteborgs kammarkör och instrumentalister. Hon turnerar nu mycket med Marilyn Mazurs Shamania.

ANDERS HAGBERG (SE), flöjter och sopransax, har turnerat över stora delar av världen med sina egna band,och som solist med grupper som Yggdrasil, Mynta samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai, Vikku Vinayakram mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Japan, Brasilien, Västafrika, USA. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Arbetar även som professor i improvisation på Högskolan för Scen & Musik (HSM), Göteborgs Universitet.

Gruppmedlemmar

Anders Hagberg: flöjter, sopransaxofon
Ahmad al Khatib: oud
Johannes Lundberg: kontrabas, röst
Lisbeth Diers: slagverk

Video