Lucas Scheffold & Helle Andersen


Folkton i öppen stämning - Ett möte mellan gitarrspel i öppna stämningar och svensk folkmusik

Lucas Scheffold & Helle Andersen har spelat många år tillsammans, bland annat i den dansk-svenska folkmusikgruppen Fylgja.
Här uppträder de på tu man hand med den ganska otraditionella sättningen bestående av gitarr och elbas.
De öppna stämningarna väver samman melodi och ackompanjemang och då gitarren möter en elbas reser musiken ännu längre bort från de traditionella ramarna.Och skapar en spännande och egen klang.
År 2006 gav duon sin andra skiva "Blå Polskor"

Lucas Scheffold har sin bakgrund som singer songwriter, kompositör av stämningsmusik och inte minst som en något upprorisk gitarrist inom den nordiska folkmusiken. Kännetecknande för gitarrmusiken har varit passionen för att experimentera med olika öppna stämningar för att på så vis finna nya vägar i klang och spelstil.

Helle Andersen är basist men har sin bakgrund i den västafrikanska dansen. Bl.a. har hon medverkat i den danska dans & trumgruppen "Skind og Ben". Hon är utbildad bl.a. på Det Alternative Rytmiske Konservatorium i Köpenhamn.

Duon har en varierad repertoar med fokus på svenskt låtspel men också med inspiration av en del irländskt, lite gitarrblues och kanske en och annan visa.
Programmets längd kan sträcka sig till 2 x 45 min och passar väl till dans, lika så som i pub-miljö eller till mer finstämd konsert.

Gruppmedlemmar

Lucas Scheffold: gitarr
Helle Andersen: elbas

Video