Lamine Cissokho


En västafrikans traditionsbärare som tagit den magiska klangen av Kora och röst in i modern tid.

Lamine Cissokho kommer från Senegal och är en ättling till en “berättarfamilj”, en så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet.
En griot är en västafrikansk trubadur som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Kora, den ”västafrikanska harpan”, är Lamines huvudinstrument, tillverkad av en stor kalebass och har 22 strängar och skapar magisk, vacker musik som berör!

Lamine är låtskrivare och arrangör och en sann världsmusikartist. Hans melodier och texter speglar hans många olika musikaliska världar; allt från barndomens koramusik till svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove.
Han sjunger med en imponerande och uttrycksfull röst om livet och afrikanska griotfolkets kultur och upplevelse i Europa. Sedan 2001 är Lamine bosatt i Sverige och har gjort många turnéer runtom i Europa och Västafrika. festivaler som Urkult, Falu folk festival, Folk & Världsmusikgalan i Gävle , Uppsala och Göteborgs konserthus, Fasching, Stallet m.m.

Gruppmedlemmar

Lamine Cissokho: kora, sång

Lamine framträder som soloartist, i duo (Emil Skogh -kontrabass) eller trio (Tobias Grim -gitarr, Adam Grauman -kontrabass)

Video