Krilja


Tradition och innovation möts i passionerade romska sånger om lidande och kärlek

Krilja är en göteborgsbaserad trio som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa. Musiken är av obestämd ålder men i många fall från 1800-talet och framåt, och skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion.

Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, ofta influerade av bland annat flamenco, men är ändå trogna den traditionella stilen.

Namnet Krilja betyder ”vingar” på vissa romska dialekter och även på ryska.

Krilja har mestadels uppträtt i Sverige sedan gruppens grundande, men har även turnerat med stor framgång i Skottland 2013 och på Island 2017.

Utöver vanlig konsertverksamhet erbjuder Krilja även ett kombinerat föredrag och konsert där gruppens fiolspelare Jonas Liljeström berättar om romernas historia, kultur och musik, med musikexempel som gruppen framför live. Den sammanlagda längden är ca en timme. Gruppen har tidigare hållit detta föredrag på bland annat Göteborgs universitetsbibliotek, Billströmska folkhögskolan och Siglufjör∂ur Folk Music Festival på Island. Utöver yrkesmusiker är Jonas även doktorand i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kriljas medlemmar är:

Marita Johansson (sång) har ända sedan barnsben varit mycket intresserad av romsk musik och kultur. Hon har ägnat tjugo år åt att samla gamla traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa som hon nu införlivat i sin repertoar. Har studerat musik och sång privat och även, för låttolkningens skull, tillägnat sig flera romska dialekter samt ryska.

Jonas Liljeström (fiol) började spela fiol på hel- och halvprofessionell nivå år 1990. Han har deltagit i grupper med vitt skilda inriktningar under årens lopp och behärskar ett stort antal olika stilar, bland annat nordisk, brittisk och irländsk folkmusik, jazz, blues, bluegrass, klezmer och olika sorters östeuropeisk folkmusik.

Emil Pernblad (gitarr) blev i unga år fascinerad av flamenco, och från 90-talet och framåt bosatte han sig periodvis i Spanien för att studera musiktraditionen. Emil är idag verksam som frilansmusiker med Europa som arbetsfält. Emil har komponerat musik för teater och tv, och arbetar även som gitarrpedagog.

Recension ur Norran:
http://norran.se/noje-kultur/musik/bjuder-pa-harlig-variation-450161

Recension ur Upsala Nya Tidning:
https://www.unt.se/kultur-noje/skivor/musikskatt-fran-goteborg-3800347.aspx

Gruppmedlemmar

Marita johansson: sång
Emil Pernblad: gitarr
Jonas Liljeström: fiol

Video