Kalender


Ny Musik Nu - Levande Musik presenterar Dimitra Lazaridou Chatzigoga och Henrik Olsson [Göteborg]

  • Var: FOLK, Olof Palmes plats, Göteborg
  • När: 13 december kl. 19:00

På luciadagens afton strålar slagverkaren Henrik Olsson samman med den grekiska cittraspelaren Dimitra Lazaridou Chatzigoga i en fritt improviserad duokonsert på Folk på Järntorget.
De två har spelat ihop i större konstellationer flera gånger tidigare i bl.a Berlin, London, Aten och turnerat i Sverige med kvartetten Otium tillsammans med Axel Dörner och Angharad Davies, men möts nu för första gången som en renodlad duo. Uttrycket pendlar mellan skört, sångbart och ett obevekligt rytmiskt pulserande.
Dimitra sätter cittrans strängar i självsvängning genom elektromagnetiska E­bows. Strängarna prepareras därefter bl.a. med klockor och metallstavar som sätts i rörelse och i sin tur bygger upp lager av rytmiska celler. Henriks musikaliska uttryck rör sig fritt mellan komposition, improvisation, koncept och metod, blandande akustiska ljud med elektroniska.
Med hjälp av kontaktmikrofoner lyfts de ohörbara ljuden fram och ger nya oväntade infallsvinklar på trä, metall, plast och friktion. Dynamiskt, klangligt och nyfiket!