Kalender


Ny Musik Nu - Levande Musik presenterar Anna Eriksson Releasekonsert med My Hellgren , Åsa Nordgren

  • Var: Teater Cinnober, Masthuggsterrassen 3 413 18 Göteborg
  • När: 19 oktober kl. 19:00

Tonsättaren Anna Eriksson från Göteborg är aktuell med sin andra skiva med nyskriven kammarmusik. Titelspåret ”Ghost Inside Ghost” har gett namn åt både skivan och ensemblen som består av musiker från Göteborg, profilerade inom nutida och experimentell konstmusik. Skivan är utgiven på gävlebolaget Lamour Records, som vanligtvis specialiserar sig på klubbmusik.

På den nya skivan har Anna Eriksson (f 1963) samlat några av sina tidigare beställningsverk och bearbetat dem för fyra musiker som hon samarbetat mycket med under åren. Ensemblen, med samma namn som skivan, består av My Hellgren, cello, Åsa Nordgren, sopran, Anna Svensdotter, flöjt och Sara Sjödahl, preparerat piano och dragspel.

Sviten ”Ghost Inside Ghost” har hämtat inspiration från några takter ur Beethovens pianotrio i D dur, den så kallade”Spöktrion”. De olika satserna är tänkta att spelas inuti Beethovens verk, men kan också stå för sig själv. Stycket ”Elementarpartiklarna” ingick i konsertinstallationen ”Mellan Mikro och makro” , med text som återger universums minsta beståndsdelar. ”Ping and Pong” skrevs ursprungligen för piano och sopranblockflöjt, med pingpongbollar som klangligt uttryck. ”Cirrus stratus” ingick i det sceniska verket ”En flyvärdinnas sånger” där texten består av latinska ord på molnformationer. I verket ”Sutra”, som beställdes av renässansensemblen Serikon ,har en textrad från den buddhistiska Diamantsutran bearbetats och malts ner.

– Det finns ett rotsystem av förgreningar mellan de olika verken, säger Anna Eriksson, även om de på ytan kan låta väldigt olika. Några takter eller idéer hänger alltid kvar från ett stycke in i ett annat. Jag brukar göra jämförelsen med min farmors kokkonst: hon gjorde middag av gårdagens rester, som i sin tur var gjort på resterna från dagen innan.

Anna Eriksson har skrivit beställningsverk för en mängd olika ensembler och solister och musiken har framförts både i Sverige och utomlands. Verk för sinfonietta, blåsorkester, slagverk, gitarr och kör samsas med musikteater och ljudkonst. Porträttskivan ”Moose imitating moss” (C-Y Records) med musik för cello och gitarr kom ut 2009 och 2012 mottog hon Carin Malmlöf Forsslings tonsättarpris.

http://www.levandemusik.org/konsert3

Ny Musik Nu

Ny Musik Nu är ett samarbetsprojekt mellan Musikcentrum Väst och tio fria arrangörer* som syftar till att stärka genren Nutida/Experimentell musik samt synliggöra genrens möjligheter och utmaningar genom gemensamt kunskapsutbyte och nätverk.

I Ny Musik Nu kommer totalt 106 konserter att genomföras under projektperioden som sträcker sig mellan 1 juli till 31 december 2016.

* BrÖtz, Bunkerfesten, GAS-festivalen, Kartong Inn, Klubb Entra, Klubb Kom In, Koloni, Levande Musik, Torpåkra Ljudstation, Västerlanda Kultur och media.
Projektet genomförs med medel från Statens Musikverk

http://www.mcv.se/ny-musik-nu/