Kalender


Dilanê – Världsmusik möter jazz

  • Var: HyttDreva 2015 Södra hyttan, Hjulsjö, Hällefors kommun.
  • När: 8 augusti kl. 23:00

Hyttdreva-idén HyttDreva genomförs i år för första gången. Vi vill skapa en kulturell mötesplats som upplivar gamla traditioner i Hjulsjö Nya Hytta (Södra Hyttan).

Hyttdrevan har historiska rötter. När hyttan blåstes ner för säsongen hade man fest! Detta kallades Dreva eller drevdansen, då fick alla vara med och det var enda gången alla kunde slå sig lösa på året! Det kunde gå ganska hett till, så kyrkan förbjöd Drevan under 1800-talets andra hälft, den återuppstod senare men dog ut med hyttdöden i början av 1900-talet.

Nu är det dags igen! Bergslagen, gruvornas och hyttornas land har alltid varit mångkulturellt och bör så förbli! Detta vill vi i 21:a århundradet manifestera med en dreva i mångfaldens tecken. Bergslagen har starka rötter och vi presenterar rootsmusik från olika delar av världen, serverad med världens mat och lokala drycker! Fest i unik miljö med flera scener bland tusen ton slaggsten!

Oemotståndligt och omistligt - kom med i rörelsen för mångfald i glesbygd! Vi hoppas att Hyttdrevan ska bli ett årligt återkommande arrangemang i inkluderingens tecken.