Kaja


Kaja, som nu fyller tonåring, låter sin egensinniga världskammarmusik få rymma ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av influenser som tar avstamp i Östeuropa men sträcker sig ut i hela världen.

Kaja har sedan starten för över 10 år sen hyllats för sin starka scennärvaro och sin dynamiska gränshatande musik. De har släppt flera rosade album, turnerat i Europa, Sydkorea och Nordamerika, skrivit film- och teatermusik och samarbetat med poeter och konstnärer. Rötterna i Kajas musik hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande där många olika genrer ryms. De har nyfiket låtit musiken få ta sina vägar från klezmer till tango, improvisation, svensk folkton, fransk vals, filmisk konstmusik, akustisk klubbmusik och influenser från indisk raga. Resultatet är en egenartad kammarfolkmusik med överraskande vändningar i kompositioner och arrangemang, där musikerna möts i ett tätt samspel och ett kraftfullt, lekfullt och själfullt uttryck.

Kaja har framträtt på festivaler, konserthus, kulturhus, jazzklubbar, skolor, bröllop, kyrkor och teaterscener i och utanför Sverige samt gjort en mängd liveframträdanden i radio P4 och P2. De har tidigare släppt två fullängdsalbum, Krackel 2007 och Rust 2010. Gruppen har även gjort musik för film och teater. Kaja har hittills turnerat i Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Österrike, Kanada och Sydkorea. 2015 hyllades Livet Nord, gruppens violinist, som Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan.

Februari 2019 släpps gruppens fjärde fullängdsalbum ORIGO!

Gruppmedlemmar

Livet Nord: femsträngad fiol
Camilla Åström: dragspel och piano
Daniel Wejdin: kontrabas

Video