Jerry Johansson


Från kammarjazz till sitar-musik med influenser från indisk och svensk folk- och konstmusik.

Jerry började sin musikaliska resa i Varberg för ett antal år sedan, då som gitarrist och låtskrivare i diverse rock- och jazzensembler. Efter att ha upptäckt sitaren via en George Harrison-komposition på ett Beatles-album och då och där fått en omvälvande upplevelse av detta instrument, insåg Jerry att det var hög tid att förkovra sig i den indiska klassiska ragans och sitarens värld, ett universum som inte enbart innefattar och kräver koncentrerad daglig träning, utan även inbegriper en asketisk levnad och en ödmjuk hållning inför världen i stort.

Sitarmästaren Roop Verma, i sin tur elev till Ravi Shankar, uppenbarar sig och tar Jerry under sina vingar. Jerry övar skalor och spelar och spelar och närmar sig den klassiska indiska ragans innersta väsen.

Ett öppet sinne assimilerar intryck och ideer på samma gång som sitarinstrumentalisten Jerry Johansson går från klarhet till klarhet, från elev till mästare.

Sommaren 2004 uppenbarar sig en möjlighet att komponera ett stycke för sitar och kammarensemble, vilket senare uppförs tillsammans med en stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker vid ett konsertevenemang i Hässleholm. Succen är ett faktum, och Jerry inser att detta samarbete kan komma att utvecklas till oerhört spännande nivåer. Därefter följer verken (och tillika skivorna) Sitar and String Quartet No. 1 & 2, Next Door Conversation och Book of Dreams,

Jerry har även komponerat ett flertal större verk för sin jazzkvartett med sättningen elgitarr, bas, vibrafon och trummor, varav ett flertal av dessa nyskapande och innovativt tidlösa kompositioner inom kammarjazzens yttre domäner även finnes tillgängliga på skivutgåvor; till exempel Circles and Changes samt House of Hope, inspelad live på Röhsska museet i Göteborg (samtliga Kning Disk).

Öst, väst, jazz, konstmusik, långa bourdunklanger, improvisation, svensk folkmusik, fåglar, fiskar, granar, björkar och sand; allt detta och mer därtill samsas i Jerry Johanssons kompositioner.

Ett enastående tillfälle att få uppleva ny musik i ordets egentliga betydelse, en musikalisk syntes av uråldriga traditioner och nyskapande innovationer.

Gruppmedlemmar

Jerry Johansson: sitar

Jerry Johansson Quartet:
Jerry Johansson: elgitarr
Mark Johnson: vibrafon
Jörgen Svensson: bas
Anders Winald: trummor