Jan-Olof Andersson


Solostycken för gitarr och svensk vistradition, egna sånger och tonsättningar. Mottagare av Svenska Vispriset 2014 och Taubesällskapets trubadurpris 2016.

Ett spår av längtan och Så blev det åter höst är kända sånger komponerade av Jan-Olof Andersson.Evert Taube, Olle Adolphson, Ulf Peder Olrog, Alf Hambe, Bo Bergman och instrumentala solostycken för gitarr. Jan-Olof är välkänd för sina djupdykningar i den svenska vistraditionen men även mer och mer för sina egna sånger och tonsättningar. Jan-Olof samarbetar ofta och gärna med körer, instrumentalensembler och storband, men här får vi uppleva honom tillsammans med sin eviga följeslagare, den akustiska gitarren.

Jan-Olof Andersson är sedan 1974 bosatt i Stockholm där han som frilansande kulturarbetare arbetar med hela Sverige och övriga norden som verksamhetsfält. Ett samarbete med gitarristen Christer Karlberg resulterade för ett par år sedan i en liveinspelning och Cd:n ”En Ruben Nilson-kväll”, och en notutgåva ”Meningar till dig” finns nu i handeln innehållande 22 egna sånger och tonsättningar. Han har tilldelats ett antal stipendier och utmärkelser för sitt arbete inom viskonstens område.

”Hans framtoning är enkel och utan åthävor, nyanserad, mångfacetterad och med en total närvaro som trollbinder” (Sid Jansson, 2008)

Jan-Olof Andersson är utbildad sångpedagog vid Högskolan för musikpedagogik i Stockholm, SMI och kan också anlitas som gästpedagog och föreläsare till kurser och seminarier.

Gruppmedlemmar

Jan-Olof Andersson: sång, gitarr

Video