Ida&Louise


Sång, piano och sopransaxofon i ett musikaliskt gränsland där klezmer möter nordisk musik och tango.

* Premiär av konsertföreställningen Shtoltse lider/Proud poems i november 2017 *

Shtoltse lider/Proud poems är en konsertföreställning med tonsatt jiddisch lyrik, av och med duon Ida&Louise. Litteraturen som musiken bygger på är hämtad från verk av fem olika jiddischspråkiga poeter, samtliga kvinnor som föddes i Östeuropa och sedan verkade i USA eller Kanada före Andra Världskriget.

Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska. Föreställningen för övrigt – som berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i – är på svenska.

För mer info:
https://www.possibilitas.se/shtoltse-lider-proud-poems

...................................................

Lyrisk världsmusik på danska, svenska och jiddish!
.
Ida&Louise erbjuder två olika musikprogram som vi gärna kommer och spelar på kulturhus, skolor, cafén, teatrar, äldreboenden, festivaler, företag, kyrkor, föreningar, bibliotek, klubbar, privata fester... Akustiskt eller förstärkt, det kommer vi överens om. Båda fungerar. På skolor kan vi även erbjuda workshop och låtutlärning.

Båda programmen är stämningsfulla, medryckande, varierande och vi varvar instrumentala och vokala låtar med målande berättelser om låtarnas innehåll och härkomst. Med energi och närvaro på scen bjuder vi in publiken till både eftertänksamhet och glädje.
.

PROGRAM 1.
Egenskriven musik som rör sig fritt mellan världens olika genrer. Med grunden i nordisk och östeuropeisk folkmusik tar sig musiken vändor både via tangons näste i Argentina, arabiska tongångar från Orienten och en och annan flört med jazzens rika tonspråk...

PROGRAM 2.
Klezmermusik, a capella-sång och uttrycksfulla texter på jiddish och svenska är ramen kring programmet "Diregelt! Oy, oy, oy!". Det är skratt och humor, gråt och allvar. Röst, piano, sopransaxofon i ett intensivt och närvarande samspel där vi tolkar sångerna på ett fantasifullt, levande och originellt sätt.

Välkomna att höra av er!

Gruppmedlemmar

Louise Bisgaard Vase: sång, piano
Ida Gillner: saxofon, sång

Video