Hanna Thiel


Spirit of Gambo - ett sprakande barockprogram full av virtuositet, glädje och melankoli.

En gamba kan verka som en märklig blandning - den spelas med stråke, men har sju strängar, och band som en gitarr. Men gamban har gamla rötter! Sedan 500 år har den förtrollat sina lyssnare och smälter än idag de isigaste sinnena.

På barocktiden stod klart för sig: gambans klang var unik på att leda känslor i lyssnarens hjärta. Så fick gamban många effektfulla roller!
Marais, hovgambisten i Versaille, skrev himmelska melodier som tar med sig lyssnarna på en resa mellan dröm och verklighet. Här blir gamban en förtjusande berättare.
I Bachs passioner framför den milt de mest hjärtskärande bud.
Man ska dock inte tro att gamban saknar temperament! Forqueray presenterade en annan sida - rå och mäktig är hans musik och djävulskt var hans spel.
Captain Hume använde gamban som språkrör för hans humor och humör.
The Spirit of Gambo har oräkneliga ansikten…
Men den underbara gamban hade även en svaghet - dess svaghet! Den kraftigare cellon tog över gambans plats. Så föll gamban i glömska.

Ett sprakande barockprogram full av virtuositet, glädje och melankoli - helt solo eller med lut ackompanjemang.

Gruppmedlemmar

Hanna Thiel - Viola da gamba

Till biblioteken 2019/2020

Hanna Thiel bjuder på en musikupplevelse i atmosfärens anda. Likt röster av det förflutna berättar gambans toner om vinterkyla, långa resor, barocka kryddor, delikatesser, soldater och kungligheter, drömmar, stjärnor och julnatten. Låt dig fascineras av gambans lyriska skildring som, lik en god bok, kan fängsla och förtrolla sin lyssnare.

Musiker:
Hanna Thiel - Viola da gamba
(helt solo, eller med lut ackompanjemang av Dohyo Sol)

Video