Håkan Lewin


Håkan Lewin har som jazzsaxofonist turnerat i stora delar av världen, från Kalifornien i väster till Sibirien i öster.

Jazzsaxofonisten Håkan Lewin är en starkt bidragande faktor till det faktum att atmosfären från de legendariska dansställena Bal Palais och Strömsborg nu återuppstår tillsammans med Gugge Hedrénius mytomspunna och bluesmättade jazzmusik!
Håkan spelade själv med Gugge Hedrénius Big Blues Band till och från med början på 70-talet och fram till Hedrénius död 2009. Strax innan han dog anförtrodde Hedrénius Håkan den mapp som innehöll hans musikaliska arv – hans arrangemang. Under de tio år som gått har Håkan inte gjort någonting med mappen – förrän nu.

På Brewhouse kommer Håkan, som kapellmästare i det för ändamålet bildade åttamannabandet Blues and Swing Crew, att framföra delar av mappens innehåll under utvalda söndagar. På Brewhouse Ballroom kommer det att finnas plats för alla – oavsett om man vill sitta och beställa in mat, hänga i baren eller dansa till den fantastiska musiken som om det inte fanns någon morgondag. Precis som det gjorde på Bal Palais., Strömsborg och klubbarna i New York, där Hadrénius hämtade inspirationen till sin bluesmättade jazz.

Håkans saxofonspel kan idag också höras i tre andra, fasta grupper: The Storyteller (tillsammans med pianisten Tommy Kotter); Lewin & Landgren Duo (med organisten Johannes Landgren); samt Made in Gothenburg (tillsammans med Tommy Kotter, basisten Yasuhito Mori och trumslagaren Jon-Erik Björänge).
Håkan och konsertorganisten Johannes Landgren, har med sin musik rönt stora framgångar i Europa och USA. Bl.a. var duon 2004 engagerad att spela en konsert på Martin Luther King Day i St. Peters Church på Manhattan, New York. Vidare, förutom konsertverksamheten i Sverige, har många turnéer genomförts över hela Europa. Duon har även vid fem tillfällen deltagit i festivalen ”Jazz and Pipe Organ” i Tjeljabinsk, Ryssland. År 2005 var Håkan och Johannes med och grundade föreningen Music Against Violence.
2007 erhöll Håkan Christer Boustedt stipendiet, ett av de mest prestigefyllda priserna för jazzmusiker i Sverige.
År 2013-2014 genomförde Håkan inom ramen för föreningen Music Against Violence projektet ”Gaza Singing for Peace”. Detta projekt var ett samarbetsprojekt mellan MAV och den palestinska organisationen SYF (Save Youth Future) i Gaza. Projektet var finansierat av Folke Bernadotte Akademin och hade som mål att med musik framföra ett budskap om medmänsklighet, samexistens och fred.
Han spelade under många år leadsaxofon i Sandvik Big Band samt i det legendariska Gugge Hedrénius Big Blues Band.1987 var Håkan Sveriges representant i European Radiounion Orchestra. Orkestern var detta år förlagd i Amiens, Frankrike. Han har även vid ett flertal tillfällen medverkat i Svenska Radiojazzgruppen.

Gruppmedlemmar

THE STORYTELLER

TVÅ GIGANTER PÅ SCENEN!!!! Håkan Lewin altsaxofon och Tommy Kotter piano framför musik-och berättarprogrammet THE STORYTELLER. Programmet består av berättelser och upplevelser under världsturnéer, från Kalifornien i väster till Sibirien i öster via stora delar av Europa och Gaza (Palestina). Dessa berättelser varvas med musikaliska pärlor, hämtade ur jazzhistorien.

MADE IN GOTHENBURG

Made in Gothenburg är en rykande färsk kvartett, bestående av musiker med en gedigen internationell erfarenhet i bagaget. Bl.a. spelat i tenorsaxofonisten Stan Getz kvartett, Toots Thielemans kvartett, under flera år tillsammans med Duke Ellington-trumpetaren Willie Cook, medverkat samt ingår i ett av sveriges två fast anställda storband Bohuslän Big Band m.m. Musiker som har turnérat i olika konstellationer från Kalifornien i väster till Sibirien i öster, samt i stora delar av Europa och Japan.

Vår erfarenhet och fasta övertygelse är, att det idag finns en stor publik som, i en varm atmosfär, vill lyssna och umgås till svängande jazzmusik. Musik med ett medmänskligt budskap, som den spelades på estrader och klubbar när musikformen var som störst.

Vi i Made in Gothenburg vill tillfredsställa den publiken med musik komponerad av jazzhistoriens största kompositörer i en uppdaterad tappning.

Om ovanstående korta presentation tilltalar Er, är Ni välkommen att kontakta oss, så skall vi så fort som möjligt spela in några ljudande exempel som Ni har möjlighet att lyssna till.
Kontakt: mcv@mcv.se eller lewinhakan@gmail.com

Håkan Lewin altsaxofon: Håkan har sedan 80-talet tillhört toppskiktet av svenska jazzmusiker och representerade Sverige i European Broadcasting Union Orchestra 1987. Han har turnerat från Kalifornien i väster till Sibirien i öster, samt under många år spelat tillsammans med Duke Ellington-trumpetaren Willie Cook.

Tommy Kotter piano: Västsveriges pianogigant! Tommy har genom åren ofta anlitats som pianist av Bohuslän Big Band. Många kända jazzartister brukade gästa orkestern, Jojje Wadenius, Nils Landgren, Georgie Fame, Lew Soloff, Steve Swallow m.fl. dessa har därmed fått Tommys lyriska pianospel som grund. Tommy har genom åren spelat in ett 20-tal CD-skivor. Tommy Kotter Trio och Duo tillsammans med trumslagaren David Sundby och basisten Yasuhito Mori, dessa är bl.a. utgivna i Japan.

Yasuhito Mori, bas: Yasuhito är född och uppvuxen i Tokyo, men är sedan många år bosatt i Göteborg, där han är fast anställd i Bohuslän Big Band. Han har under sin karriär spelat med många av jazzens stora namn bl.a. har han varit medlem i Stan Getz och Toots Thielemans kvartetter. Han driver även Scandinavian Japan Connection - concert series.

Jon-Erik Björänge, trummor: Efter två års studier på Skurups Folkhögskola följde studier på Musikhögskolan i Göteborg där Björänge tog en magisterexamen år 2004. Genom åren har han i olika konstellationer turnerat i bl.a. USA, Japan, Ryssland, Gaza (Palestina) och i stora delar av Europa.

Video