Gunnar Källström


Från Django-sväng till sjömansvisor med vissångaren & estradören Gunnar Källström i spetsen.

Gunnar Källström är en lång, gänglig smålänning som sakta börjar rota sig i Göteborg. Han har skrivit visor sedan barnsben, givit ut en diktsamling (Utbildningar och Kurser, Artemis 1998), medverkat och varit motor i CD-projekten Visträsket, spelar gitarr och gnolar i orkestrar som Idiotteatern och Bastukvintetten, fuskar som skådespelare bl.a. i 2005-års adventskalender (SVT).
Gunnar Källström spelar också solo eller med musiker i olika konstellationer. I hans repertoar finns även visor i Brassens och Vysotskijs anda, Woody Guthrie-låtar i översättning och Vysotskij på svenska.

Gunnar Källström och Fridens liljer lirar hemtrevlig kaffejazz brygd på egna bönor. Programmet kan anpassas efterr alla omständigheter och de drar sig inte för att spela Woody Guthrie, Vreeswijk eller vad tusan som helst, bara de får göra det på sitt eget lilla sätt!
Från första mötet i januari 2004 har Gunnar Källström och gruppen Fridens Liljer medvetet arbetat mot ett sound hemmahörande i 30-40 talets hotjazz. De ville linda in den svenska fäbodtrallens vemod i lätt cigarettrök från underjordiska klubbar!
Texterna vilka vandrar fritt mellan buskis och bråddjupt allvar; de kan handla om kaffe och toapapper eller förlorad livslust.
Debutskivan såg dagens ljus i september 2004, sedan dess har de flitigt konserterat i hela landet. Eftersom det musikaliska uttrycket är förhållandevis öppet spelar de på och i alla möjliga sammanhang: Visfestivaler, jazzklubbar, bibliotek, krogar, konsertlokaler, skolor, fester, inget är dem främmande!

Det remarkabla köksbandet De praktiska hugeråden såg dagens ljus en sensommarkväll 2011.
Jag (Gunnar) gick som vanligt runt som en värpsjuk höna bland grytorna och funderade övervar, när och hur man får fram en orkester som likt kökets husgeråd kan vispa ihop en musikalisk husmanskost på enkla råvaror.

Gruppmedlemmar

Gunnar Källström: sång, gitarr

De Praktiska husgeråden:
Martin “Sleven” Olsson – Gitarr, Bas och Kompositör.
Mårten “Vispen” Magnefors – Trummor, kastruller och diverse köksredskap.
Dan “Förklätt” Viktor – Gitarr, Munspel, Kör och Idégubbe.

Fridens Liljer:
Livet Nord: fiol
Daniel Wejdin: kontrabas
Martin Olsson: sologitarr
Mårten Magnefors: trummor, slagverk
Markus Ahlberg: trombon

Video