Celso Paco & Dynamo de Luxe


Afrikansk traditions- och popmusik med Moçambiquanske artisten Celso Paco & band

I centrum står sångaren, slagverkaren och kompositören Celso Paco, född och uppvuxen i Moçambique, men sedan många år bosatt i Sverige. Runt honom samlas fyra svenska musiker med mycket varierade bakgrunder och erfarenheter, men med den gemensamma viljan att sprida gruppens speciella musik och sound till en stor, varierad och dansande publik!

Celso Paco är starkt påverkad av musiken och danserna från sitt hemland och tolkar både traditionella sånger och populärmusik från trakterna kring hemstaden Maputo. Han har också inspirerats av musik från grannländer som Sydafrika och Zimbabwe. Förutom övriga afrikanska stilar har även den internationella rock- och jazzscenen gjort starkt intryck på honom vilket också avspeglas tydligt i gruppens sammansättning och uttryck.

I sina låtar sjunger Celso om personliga upplevelser och reflektioner. Språket varierar, ronga, shangani, chope (lokala språk från södra Moçambique), portugisiska, engelska och franska.
Oavsett var musiken har sitt stilmässiga ursprung så är Celso Paco & Dynamo de Luxe besjälade av den afrikanska musikens poesi, groove och energi.

Materialet är till största del Celso Pacos musik, men musikernas idéer och olika bakgrunder har fått styra in musiken på ibland helt nya spår och det som kommer ut är något väldigt eget.
Lyssna, njut och dansa!

Bandet har släppt plattan ”Dugongo” 2011 och har just färdigställt nästa album ”Moçambique” med release 23 augusti 2018.

Gruppmedlemmar

Celso Paco: Sång, slagverk, timbila, mbira, kalimba, xitende mm
Ola Hedman: Elbas
Frank Paco: Trummor, slagverk, sång
Hans Edberg: Gitarrer, munspel
Håkan Hellquist: Gitarrer

Video