Cats and Dinosaurs


Swing med lekfullhet, sväng, dansglädje och politisk ångest som musikaliska ledstjärnor.

Cats and Dinosaurs är ett vänsterfeministiskt swingkollektiv från Göteborg som blandar den objektivt bästa musikstilen med den objektivt bästa politikstilen.
Resultat: dansfest!

Sedan första konserten på valdagen 2014 har verksamhet präglats av svårartad hybris, vilket för det mesta har haft ganska positiva effekter.

Fötterna är stadigt planterade i swingtraditionens radikala bakvatten, men på repertoaren har swingklassikerna sedan länge konkurrerats ut av den egna plakatpolitiska sångskatten. Denna gör gruppen sitt bästa för att framföra med en tonårspunkares nakna intensitet och en bluestants sargade hjärta.

Cats and Dinosaurs är inte bara musiker, de är lindyhopdansare också!
Denna vinnande kombination har gjort att de med tiden har utvecklat det ultimata danssvänget, varken människa eller urtidsvidunder kan stå stilla! Allt medan låtarnas subversiva budskap slinker ner i det undermedvetna som rödglänsande silverfiskar.

Texterna behandlar av principiella skäl i princip allt utom romantisk kärlek, från arbetskritik och marxism till antirasism och feministisk teori. Precis som på den gamla goda proggtiden kastar de sig oberört mellan trams och allvar.
För att den ovane lyssnaren inte skall tappa bort sig bland alla dessa ismer och schismer har Cats and Dinosaurs dock alltid med sin ciceron Tove, som guidar publiken med pedagogiskt och humoristiskt mellansnack.

JazzAhead 2019

Gruppmedlemmar

Christopher Ali Thorén: saxofoner
David Löfberg: piano och leksakspiano
Fia Forslund: vibrafon och slagverk
Filip Bagewitz: sång och gitarr
Johan Axelsson: klarinett och saxofoner
Johan Bengtsson: banjo
Julia Schabbauer: trummor
Sofia Högstadius: fiol
Tove Casén Nylander: kontrabas

Video