Åsa Lansfors & Amanda Elvin


Romanser om allt mellan himmel och jord framförda med glimten i ögat!

Den svenska romansen rymmer inte bara fantastisk musik, utan även texter som berör en in i själen. Tänk att på några få minuter kan en romans uttrycka samma lidelser och känslostormar som en flera timmar lång opera! Men romanser är inte bara hjärta och smärta. Det finns sånger som rymmer humor och allvar, vardag och fest, allt mellan himmel och jord.

Åsa Lansfors och Amanda Elvin träffades på Örebro Musikhögskola och har spelat tillsammans sedan hösten 2009. Det var arbetet med en sångcykel av Madeleine Dring- Four night songs, som gjorde att de upptäckte den gemensamma passionen för romanser, och viljan att utforska varje liten skiftning i text och musik.

Aktuella program:

*** I could have danced all night - en resa tur och retur i musikalen och operettens värld ***

En konsert fullspäckad av välkända sånger från scen och film. Det blir en inblick i My FairLady, West side story, Tolvshillingsoperan m.fl. Både allvarsamt och humor men så klart också en stor mängd med kärlek.

*** Det är vackrast när det skymmer ***

Pär Lagerkvists (1891-1974) dikter har lästs och älskats av flera generationer, och han var hyllad som Nobelpristagare och ledamot av Svenska Akademien. Men vem var han egentligen? Vem var den korte, rödhårige och enligt honom själv fule ynglingen som ständigt hade ont om pengar och inte ville arbeta utan skriva? Hur var han som pappa? Hur kom det sig att han, som en av de första kulturpersonligheterna i Sverige, vågade höja rösten och kritisera den allt växande fascismen och nazismen?

Inramat av tonsättningar till hans mest älskade lyrik får publiken möta flera olika sidor av människan och författaren Lagerkvist: brev han skrev till sin ungdomskärlek, reflektioner och hågkomster nerskrivna av hans barn samt naturligtvis hans egna dikter, i text och ton. Repertoaren sträcker sig över nästan hela 1900-talet, med tonsättningar signerade romanskompositörer som Ture Rangström, Gunnar de Frumerie, Erland von Koch, Gösta Nystroem, och Kerstin Jeppsson.

Gruppmedlemmar

Åsa Lansfors: sång (sopran)
Amanda Elvin: piano