Anders Hagberg


"En alldeles egen klangvärld. Lugn förundran till expressiv explosiv rikedom."

Anders Hagberg har under sin musikerkarriär utmärkt sig som en innovativ och virtuos improvisatör på flöjter inom genrer som jazz och världsmusik.

Med nya albumet TRUST tar han sitt nyskapande flöjtspel till en ny nivå med bl.a. kontrabasflöjt och loopar som skapar filmiska klanger, suggestiva grooves och ödsliga melodier. Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders och i detta projekt är musiken skapad i samarbete dans, bild, video och skulptur och vid platsspecifika föreställningar.

Anders har turnerat över hela världen med egna band, som solist med grupper som Yggdrasil, Mynta och med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Japan, Brasilien, Västafrika och USA. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser.

Som professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för Scen & Musik, Göteborgs Universitet är han engagerad i undervisning, handledning och konstnärlig forskning och utveckling.

PRESSKLIPP:

”Intensiv, enormt ekvilibristisk... mäktig magnifik tyngd... andlöst vackert, som en stilla kosmisk betraktelse... magiskt...” (Kulturbloggen, ”Top Rate”)

”Hagberg har ei unik stemme i og på instrumentene sine og han kombinerer inspirasjon fra Østen med det skandinaviske på et herlig vis.” (Nettavisen, Tor Hammerø)

”Hela tiden finns en inbjudande innerlighet och närvaro i Anders Hagbergs spel.” (LIRA)

"Organiskt! Häftigt! En ström man bara vill flyta med i...suggestiv jazz. (Orkesterjournalen)

"Magical Melange" (Times of India)


”Celestial inspiring music freed from the annoyance of labels.” (all about jazz)


”Human communication, crossing musical borders... astoundingly expressive”.– (JazzLife, Tokyo)

JazzAhead 2019

Gruppmedlemmar

Anders Hagberg - flöjter, sopransaxofon, loops, fx, röst, mungiga, percussion

TRUST
Kontrabasflöjten och dess fascinerande ljud är en central färg I denna konsert som framförts på invigningar, konstutställningar, dansföreställningar, konserteer och grottor!
Options: Åke Linton - ljuddesign. // Anna Wennerbeck -dans // Lisbeth Diers– percussion.

HAGBERG & LANDGREN.
Johannes Landgren – kyrkorgel. Improvisationer med utgångspunkt I gregoriansk sång, koraler och visor. Nytt album "DÄR DU GÅR"

Video