Anders Hagberg Melodic Melange


Ett expressivt möte mellan Skandinavien och Orienten - Meditativt, melodiskt, suggestivt!

Anders Hagberg är en unik solist och improvisatör på en mängd olika flöjter och sopransaxofon. I Melodic Melange förenar han några av sina favoritmusiker från olika samarbeten; oud-virtuosen Ahmad al Khatib, slagverksfenomenet Lisbeth Diers, och kontrabasisten och producenten Johannes Lundberg.

Gruppens täta, dynamiska samspel och rikt varierade klang har gjort dem till ett mycket eftertraktat liveband och de har turnerat i såväl Indien, Baltikum, Sydkorea som Skandinavien.

I projektet Connecting Worlds har musikerna de senaste åren samarbetat med artister från Indien, Japan och Mellan Östern t.ex. Karin Nakagawa (koto), Fazal Qureshi, Suranjana Ghosh (tabla), Sabir Khan (sarangi), Jila Mossaed (poesi) m.fl.
De har även samarbetat med stråkar ur GSO (Göteborgs Symfoniker).

"Magical Melange" (Times of India)

”Fascinerande klanger…lysande musiker…” (LIRA).

”Expressiv klangvärld där virtuoser möts på lika villkor.” (UNT)

”Hagberg kan verkligen få sina flöjter att uttrycka denna smärtsamma trängtan, denna förtvivlade klagan ur djupet av människans ensamhet”. (N.A.)

Gruppmedlemmar

Anders Hagberg: flöjter, sopransaxofon
Ahmad al Khatib: oud
Johannes Lundberg: kontrabas, röst
Lisbeth Diers: slagverk

AHMAD AL-KHATIB (Palestina) - oud, är skolad i den klassiska arabiska musiken, maqam. Han är en internationellt eftertraktad musiker och pedagog och turnerar över stora delar av världen, speciellt i Frankrike och Mellan Östern och har bl.a. framträtt med musiker som gitarristen John Williams. Ahmad är även lärare på HSM.

JOHANNES LUNDBERG (SE), kontrabas, är en efterfrågad musiker, producent och ljudtekniker som jobbat med bl.a. Billy Cobham och flera ECM-produktioner. Turnerar nu internationellt med kammarensemblen Barocksolisterne från Norge.

LISBETH DIERS (Danmark), slagverk, har under många år funnits med bland de stora namnen på den europeiska jazzscenen. Hon har spelat med Django Bates, Steve Swallow, Bobo Stenson, Lena Willemark m.fl. Hon har gjort flera egna skivor och produktioner, det senaste ett verk för Göteborgs kammarkör och instrumentalister. Hon turnerar nu mycket med Marilyn Mazurs Shamania.

ANDERS HAGBERG (SE), flöjter och sopransax, har turnerat över stora delar av världen med sina egna band,och som solist med grupper som Yggdrasil, Mynta samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai, Vikku Vinayakram mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Japan, Brasilien, Västafrika, USA. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Arbetar även som professor i improvisation på Högskolan för Scen & Musik (HSM), Göteborgs Universitet.

Video